Hur gör man när chefen dricker för mycket?

Blogginlägg: Hur gör man när chefen dricker för mycket?

Jag får ofta frågan vad man som utomstående kan göra när någon dricker för mycket? Och hur hanterar man det när det handlar om ens chef? När högsta hönset är den som propsar på att alkoholen ska flöda på firmafesten.

I det här blogginlägget tipsar jag om tre ställen dit man kan vända sig. Men först blir det reklamfilm från IQ.

Jag tycker dessa filmer är geniala. De ställer saker på sin spets och lyfter frågor på ett annorlunda sätt. I filmen nedan är medarbetaren inkallad till chefen för ett sånt där jobbigt samtal.

Om IQ: Alkohol kan vara gott och öka trivseln. Men den ställer också till väldigt många problem. För de som dricker, för de som finns intill och för samhället. Därför finns IQ, med visionen om ett samhälle där alkohol njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.

Förberedelse inför det svåra samtalet

I systembolagets intervju med Promilletanten Anna Sjöström finns en hel del handfasta råd att ta till när någon dricker för mycket.

När någon dricker för mycket: Tips 1

Tag kontakt med Anna Sjöström via telefon 076-768 36 20 eller kontaktsidan.

Anna har varit verksam inom alkohol- och drogområdet i över tjugofem år och jobbat med allt från enskilda samtal till metodutveckling och forskningsfrågor.

Annas devis är

Det är aldrig för sent att förebygga problem.

När någon dricker för mycket: Tips 2

Ett annat tips är att man kan vända sig till Alna som hjälper både arbetsgivare och arbetstagare att hantera skadligt bruk i arbetslivet.

Telefonnumret till Alna är 0771-290 800 och de har öppet 8:30-17:00. Om man föredrar att mejla så är adressen info@alna.se.

Alna drivs utan privata vinstintressen. Ägare och huvudmän är Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och landsting, Arbetsgivarföreningen KFO, IDEA (Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer), LO, TCO och Saco.

När någon dricker för mycket: Tips 3

Man kan också ringa Anonyma alkoholisters jourlinje för råd och stöd. Den är öppen mellan 11-13 och 18-20 varje dag året runt. Telefonnumret är 08-720 38 42. Man kan alltså ringa dit även om det inte är en själv som dricker för mycket.


Foto: Tamara MenziDela gärna texten vidare!

Facebooktwittermail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.