Nyktra ögon på livet

Cecilia Svensson

Det är mer alkohol i ett glas vin än i en snaps

Jag skrev en gång ett blogginlägg som heter ”Hur mycket sprit är det i en lättöl?”. Det är det mest lästa inlägget på min blogg. Där finns en tabell som visar motsvarande mängd 40-procentig sprit för olika drycker.

Innan jag fortsätter vill jag reda ut begreppen. Jag känner själv att jag kan blanda ihop orden. Vi tar det från början och då fanns etylalkohol. Även kallat etanol. Och det mer folkära ”alkohol”. Detta är ett ämne och har den kemiska formeln C2H5OH.

Sprit är en dryck där etanol ingår.

Ok, då kör vi. När du har läst det här inlägget kommer du veta hur mycket alkohol det är i en starköl, hur många standardglas det går på ett glas vin och vad etanol har för densitet.

En följare på Twitter skrev till mig och sa att det står fel i min tabell. Jag tänkte att det är inte så osannolikt och drog fram kalkylatorn. Visserligen har jag avrundat siffrorna för att få det mer läsbart, men nog såg det rätt ut.

Vi resonerade vidare och det visade sig att det hela var ett missförstånd. (Jag hade i och för sig räknat med oavrundade siffror, vilket kanske var lite tokigt.)

Det där samtalet födde en nyfikenhet hos mig. Jag gillar att förstå hur saker hänger ihop och när jag läser artiklar om det här ämnet står det ofta hänvisat till att ett glas si och så motsvarar ett standardglas. Jag gissar att tanken med att införa enheten standardglas var att förenkla.

Olika drycker har olika ”valör” och ger därför olika mängd standardglas. Det rekommenderas sedan hur många standardglas man som mest ska dricka, för att vara vid god hälsa. I mitt fall är det ju noll, så det är ju enkelt. Det finns ju som tur är inget minimivärde som måste intas.

Bara för att jag själv är så vetgirig bestämde jag mig för att reda ut begreppen och förlänga min tabell till att också räkna med gram och standardglas.

Standardglas

Vi tar det från början till slut och jag har valt att följa beräkningen för ett glas vin. I detta fall är det ett glas med 13 %. (Tack till den läsare som tipsade om att det finns en definition på ”ett glas vin”, då jag tidigare hade min egen, dvs 20 cl.)

Etanolmängd

Om jag vill veta mängden etanol så tar jag volymprocenten gånger mängd dryck.

(13 x 12,5) /100 = 1,63 cl etanol i vinglaset

Motsvarar mängd 40%-ig sprit

Om jag vill veta hur mycket 40-procentig sprit det motsvarar så dividerar jag etanolmängden med 40 procent.

1,63 / 0,40 = 4,06 cl sprit. Alltså kan man ta en snaps eller ett glas vin. Ur ett alkoholperspektiv så är det ungefär samma sak. (Hörde jag nån protestera och säga nåt om att man sippar på vin och häller i sig snaps?) Vi går vidare.

Antal gram etanol

Om jag nu är nyfiken på hur många gram etanol min dryck innehåller får vi titta på densiteten för etanol och den är 789 gram per liter. Eller 7,89 gram per cl etanol. Vi tar etanolen gånger densiteten och får fram antal gram etanol.

1,63 x 7,89 = 12,82 gram etanol.

Standardglas

Avslutningsvis ska vi också beta av ett standardglas. Ett standardglas innehåller 12 gram etanol. Vi tar antalet gram etanol och dividerar med 12 för att få fram antalet standardglas.

12,82 / 12 = 1,07 standardglas

Förbränning

Mängd alkohol som förbränns per timme, skiljer sig något mellan män och kvinnor. Kroppsvikten spelar också in. Generellt kan sägas att 6 gram alkohol, eller ett halvt standardglas, förbränns per timme.

Så, om man har tagit två glas vin, det vill säga två standardglas, tar det ungefär fyra timmar för kroppen att förbränna.

Vad tänker du om texten du just har läst? Berätta i kommentarerna här nedanför.


Foto: Lacey Williams

[Dag 11 av #blogg100]

« »

© 2017 Nyktra ögon på livet. Tema av Anders Norén.