Det finns bara ett sätt att bli nykter på

Medical Symbol

Nämligen genom att inte dricka alkohol.

Om man är aktiv alkoholist är det svårt att låta bli.

Det finns många olika metoder att ta till för att klara av att bli – och förbli – nykter på. Om man vill. (Om man innerst inne inte vill sluta dricka alkohol, spelar det ingen roll vilken metod man väljer.)

Jag har egen erfarenhet av lite olika varianter med varierat resultat. Jag har provat mediciner, samtalsterapi, möten i självhjälpsgrupper och slutligen behandling. Jag provade dem också i den ordningen jag har listat dem här. När jag ser tillbaka på det så är det så typiskt att den enkla lösningen – att kunna svälja en tablett, så blir det bra – var mitt förstahandsval. Det tuffa, jobbiga att arbeta med mig själv, kom som sista utväg.

Om jag tittar på vad som verkligen har hjälpt mig så är det bara att läsa listan från andra hållet. På första plats kommer behandling och på absolut sista plats kommer mediciner.

Så var det för mig.

Om du som läser detta är fundersam över ditt eget drickande; till dig vill jag säga:

Det spelar ingen roll vilken metod du väljer, så länge du vill. Du kommer att hitta din väg. Men för att komma dit behöver du ta ett första steg. Du behöver inte ”lyckas” på en gång. Ta bara ett steg till. Ramlar du? Res dig upp och ta ännu ett steg.

Om du inte vet var du ska vända dig eller i vilken ände du ska börja så har jag några förslag:

  • Googla på din kommuns hemsida. Har de någon hjälp att erbjuda? Finns det någon att ringa? Så här ser erbjudandet ut hos min kommun.
  • Tag kontakt med vårdcentralen. Boka en tid med din läkare.
  • Vill du tala med någon men inte din läkare? Här är en lista med några alternativa ställen att ringa.
  • Har landstinget i ditt län någon specialenhet som fokuserar på missbruk?
  • Vill du göra några tester först så finns det många sådana på internet.
  • Besök en självhjälpsgrupp, av ditt val. Googla så ser du om det finns någon sådan i närheten av dig. Sök på t ex ”självhjälpsgrupp alkoholism namnet på din stad”.
  • Har du en vän du känner förtroende för? Berätta för den. (Förmodligen är det du vill berätta ingen nyhet, om ni är nära vänner.) Be om hjälp.

Om det känns svårt, rent av omöjligt att vara nykter för resten av livet så släpp den tanken. Jag trodde aldrig jag skulle klara av det. Men jag lärde mig på vägen genom tips från andra, att inte tänka så. Utan att tänka att ”jag ska vara nykter idag”. Så har jag gjort och det fungerar bra för mig. Kanske kan det även fungera för dig?

Har du nåt tips att dela med dig av? Berätta gärna i kommentarerna här nedanför.


Foto: Dream Designs, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 66 av #blogg100]

Prenumerera på bloggen

Dela gärna texten vidare!

Facebooktwittermail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.