Hälsa

En bra början till att sluta

Är du orolig över ditt eget eller någon annans drickande? Vart kan man vända sig för att få bolla de tankarna?

Här nedanför finns en lista med några förslag. Mer information och öppettider finns på respektive sida. Du kan också läsa Det finns bara ett sätt att bli nykter på för att få fler idéer.

Det finns utöver denna lista fler möjligheter till hjälp. De flesta kommuner (förhoppningsvis alla) erbjuder någon form av hjälp. Gå in på din kommuns webbsida och sök där.

I min hemkommun finns möjlighet till stöd, hjälp och behandling. Öppenvården Stegen bedrivs av Hallsbergs och Kumla kommun och man erbjuder hjälp direkt till kommuninvånarna. När man öppnade Stegen tog man ett beslut om att skippa all byråkrati, så den som vill ha hjälp tar kontakt direkt med Stegen. Är man invånare i Hallsberg eller Kumla kommun så är dessutom gratis och anonymt. Genialt!

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är en helt kostnadsfri tjänst som ägs av Folkhälsomyndigheten. Målet med Alkoholhjälpen är att erbjuda bästa möjliga information för dig som är bekymrad över ditt eget drickande eller för någon du bryr dig om. 

Forum och internetbaserat självhjälpsprogram.

Alkohollinjen

Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Rådgivningen sker per telefon och är kostnadsfri. Det går att ringa från hela landet och du som ringer kan vara anonym.

Telefonnummer: 020-84 44 48

Alkoholrådgivning IOGT-NTO

Känner du oro för ditt eller någon närståendes drickande? Du är välkommen att kontakta IOGT- NTO:s alkoholrådgivning med dina tankar, frågor och funderingar. Den som svarar lyssnar på dig och ger stöd och råd för hur du kan gå vidare för att åstadkomma en förändring. För många är ett samtal till oss ett första steg mot ett liv fritt från alkohol och andra droger.

Telefonnummer: 020-80 80 80

Anonyma Alkoholister

Är du orolig för ditt eget drickande eller har du någon i din närhet med alkoholproblem. Ring Telejouren och tala med en nykter alkoholist, så får du veta mera.

Telefonnummer: 08-720 38 42

Maskrosbarn

Maskrosbarn är en ideell organisation som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar eller mår psykiskt dåligt.

Mejl- eller chatkontakt.

Känner du till fler ställen eller har någon tanke du vill dela med dig av, så kommentera gärna här nedanför.


Foto: Simon Howden, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 17 av #blogg100]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.