Frostig stämning

Igår när jag kom hem efter en veckas bortavaro möttes jag av en stinkande diesellukt. Ner i källaren. Där står pannan och tjuter och viner och ryker. Strömbrytare av! Ställde om att köra på el. Söndag kväll, finns inte så mycket annat att göra. Nästan frid och fröjd.

När jag vaknade i morse signalerade nästippen till resten av kroppen att stanna kvar under täcket. Efter många övertalningsförsök gick kroppen och jag ner i källaren. Panntemperaturen är 15 grader. Hmm.

”Ingen panik, ingen panik – panik!” (Är det nån som vet från vilken film denna replik kommer så maila mig.)

Några samtal senare ljusnar det. Dock är det många timmar kvar tills lösningen är här och jag som jobbar vid ett tangentbord känner hur fingrarna blir stelare och stelare. Mitt på dagen får jag gå ut och gå för att få upp värmen.

Så äntligen kommer reparatören. Jag har nu lärt mig hur man skruvar isär brännaren och byter munstycket, som var den största boven i dramat samt hur man får loss och rengör förfiltret.  Nästa år kan jag klara det själv och jag ska också se till att vara hemma när oljebilen kommer och fyller ny olja. Det var nämligen i och med påfyllningen som eländet kom. Pannan ska vara avstängd i samband med det (och ytterligare ca 6 timmar) för att inte slam och skit som finns i tanken ska åka med in i pannan och sätta igen just filter och munstycken.

Eller så kastar jag helt enkelt ut oljepannan och installerar nåt annat. Vad ska man ha? Pellets? Bergvärme? Luft-vatten-pump?

Lämna en kommentar