Ni har säkert sett dem. Tabellerna där man listar hur många standardglas man ska hålla sig till som mest per vecka för att undvika riskkonsumtion. (För dig som vill veta mer om standardglas, hoppa över hit en sväng, så får du lära dig mer om det.)

Jag har aldrig lagt en sådan siffra på minnet. Jag har aldrig trott på att de är sanna. Det var inte vetskapen om detta som fick mig att välja bort alkohol ur mitt liv. Jag har aldrig tänkt:

Jag måste hålla igen nu, för jag har redan druckit min ”ranson” den här veckan och jag vill ju inte komma över gränsen till ett riskbruk.

Det som fick mig att välja att sluta dricka alkohol var när smärtan att dricka övergick lusten att göra det. Så av egen erfarenhet ger jag inte så mycket för sådana här tabeller, för den som bäst skulle behöva läsa den och ta till sig informationen kommer inte vara ett dugg intresserad eller öppen för att höra.

Å andra sidan behöver ju inte alla människor vara som jag 🙂

Så här kommer nu lite information kring riskbruk. Den vanligaste frågan jag får när jag är ute och föreläser är nämligen denna:

Hur vet man att man är alkoholist?

Jag tänker skriva mer om denna fråga i kommande blogginlägg. Idag nöjer vi oss med att titta på vad man ”kan” dricka för att hålla sig på rätt sida om riskkonsumtion. (Allt är relativt. För mig är det förödande att dricka ett glas, så man ska inte läsa den här uppställningen som att man måste dricka 14 respektive 9 standardglas per vecka.)

Vad menar man med riskkonsumtion?

Jo, det är när en man dricker mer än 14 standardglas per vecka eller en kvinna dricker 9 standardglas. Det finns ytterligare en parameter och det är mängd intag per tillfälle. Det finns visserligen en ”ranson” per vecka men även om man inte överskrider den så är det ändå ett riskbruk om man intar hela mängden vid ett och samma tillfälle. Om en man dricker 4 standardglas och en kvinna 3 vid samma tillfälle är det också att betecknas som ett riskbruk.

Jag har aldrig förstått enheten standardglas (alltså jag förstår, men jag har ingen känsla för hur mycket det är) så därför omvandlar jag det till några andra enheter jag förstår.

14 standardglas motsvarar

33 cl lättöl 2,2 % motsvarar 0,48 standardglas = 29 st lättöl

50 cl folköl 3,5 % motsvarar 1,15 standardglas = 12 st folköl

50 cl starköl 5,2 % motsvarar 1,71 standardglas = 8 st starköl 5,2 %

50 cl starköl 8,6 % motsvarar 3,85 standardglas = 4 st starköl 8,6 %

12,5 cl vin 13 % motsvarar 1,07 standardglas = 13 glas vin

4 cl sprit motsvarar 1,05 standardglas = 13 st ”fyror”

9 standardglas motsvarar

33 cl lättöl 2,2 % motsvarar 0,48 standardglas =  19 st lättöl

50 cl folköl 3,5 % motsvarar 1,15 standardglas =  8 st folköl

50 cl starköl 5,2 % motsvarar 1,71 standardglas =  5 st starköl 5,2 %

50 cl starköl 8,6 % motsvarar 3,85 standardglas =  2 st starköl 8,6 %

12,5 cl vin 13 % motsvarar 1,07 standardglas =  8 glas vin

4 cl sprit motsvarar 1,05 standardglas =  9 st ”fyror”

 

Resultaten avrundade till närmaste heltal.


Foto: Pete Wright

[Dag 52 av #blogg100]