Hälsa

Hur mycket sprit är det i en lättöl?

När jag någon gång sagt att en flaska lättöl innehåller lika mycket alkohol som 2 centiliter 40-procentig sprit så blir jag sällan trodd. Det låter som ett påhitt. Och det är det ju.
En lättöl motsvarar bara 1,9 centiliter 40 procentig sprit och inte 2.

Det är en ganska enkel matematik att räkna ut detta och formeln ser ut så här:

Man multiplicerar dryckens volymprocent med antal centiliter och får då alkoholmängden.

Om vi kör på lättölsexemplet så blir det alltså:

2,25 % * 33 cl = 0,7 cl ren alkohol (etanol)

För att fortsätta och ”omvandla” etanolen till den dryck man vill jämföra med, så tar man alkoholmängden dividerat med volymprocenten på den dryck man vill jämföra med och får då fram antalet centiliter.

Jag kör vidare med lättölen. Vi hade ju 0,7 cl alkohol och jag vill jämföra med 40-procentig  sprit. Då ser det ut så här:

0,7 / 40% = 1,9 cl 

Några räkneexempel på olika drycker (mängd i cl)

 

 

 

Fortsättning: Det är mer alkohol i ett glas vin än i en snaps.


Foto: Bhavyesh Acharya

11 kommentarer till “Hur mycket sprit är det i en lättöl?

 1. 1,9 är avrundat till heltal = 2
  När man ska göra en överslagsräkning så kan man alltså mycket väl räkna en öl som en 2 cl snaps.

  1. Försökte skriva nåt fyndigt och ironiskt, därav mitt sätt att uttrycka mig. Visst är det så att 1,9 avrundas till 2 som heltal. Vi är helt överens.

 2. Hej,

  Kul att fler än jag kan räkna. Har många gånger försökt förklara att man kan bli berusad av lättöl, men folk vägrar tro mig.
  Enligt myten drack sig legendariska punkbandet Sex Pistols fulla på lättöl under sin Sverigeturné 1977, och det för att visa på dubbelmoralen med svensk lagstiftning.
  Nu till frågan, apropå alkohol i alkoholfri öl: Det sägs att t ex all juice innehåller en mindre mängd alkohol. Finns det något belägg för det, och i så fall hur mycket?

  1. Kul att mitt räkneexempel uppskattas. Tack för det!

   Jag har inte hört talas om skrönan (för det är vad jag tror det är) att juice skulle innehålla alkohol, däremot har jag hört den när det gäller mjölk. Livsmedelsverket har näringstabeller som man kan söka i, och ämnet alkohol specificeras också. För både juice och mjölk är innehållet 0,0 gram alkohol. http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall

 3. Jag tillhörde de som trodde motsvarade 2 cl sprit, har hört frågeställningen om man kan tänka sig att köra efter två lättöl eller en normalstor snaps.

  En annan sak som är intressant är alkoholinnehållet i tex alkoholfri öl..

  1. Jag förstår vad du menar.
   ”Med alkoholfri dryck avses drycker som har en alkoholhalt mellan 0,0 – 0,5% alkohol.”
   Fascinerande.

   Läser vidare på Systembolagets hemsida.
   ”Vi ska göra det enklare och tydligare för kunden att hitta artiklar som har 0,0 procent. Vi kommer också att lansera fler 0,0 procent-alternativ. Vi rekommenderar självklart endast 0,0%- alternativ till gravida och till nyktra alkoholister.”

   Det är bra, tycker jag!

 4. Jag tycker att du SKA skriva om detta viktiga ämne och du gör det bra. Nörd= väl insatt i ämnet. Önskar dig allt väl. Ola.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att visa att du är en människa och inte en maskin, räkna ut talet nedan: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.