Två bra böcker och en nörd

Spoiler alert: Med det här blogginlägget avslöjar jag nu vilken nörd jag är. Egentligen.

Jag gillar att läsa böcker och här kommer nu tips på två av de bättre böckerna jag har läst, båda skrivna av den brittiske författaren Simon Singh. Den första boken läste jag på förlossningsavdelningen när junioren tog tid på sig att komma ut. Nej, de hade inte boken där. Jag hade packat ner den i baby-väskan.

Ja, men jag sa ju på första raden att jag är en nörd.

Fermats gåta. Så löstes världens svåraste matematiska problem av Simon Singh

Jag har alltid gillat gåtor och tankenötter att knäcka. Jag är humanist och språk är min grej, men jag har ett matematiskt sinnelag och intresse, trots att jag aldrig har studerat matematik. Om man har kunskap i matematik eller inte spelar heller ingen roll när man läser ”Fermats gåta” då Singh på ett skickligt och enkelt sätt berättar, så att det går att hänga med.

För de som vill ha alla detaljer finns dessa i en del längst bak i boken. Och jag som inte begriper matematiska kan ju bara hoppa över den delen och ändå tillgodogöra mig boken. Genialt!

Fermats gåta handlar om hur den franske matematikern Pierre de Fermat klottrade på marginalen i en bok där han skrev att:

Jag har upptäckt ett fantastiskt bevis, som marginalen i denna bok är för smal för att rymma.

(Han skrev det visserligen på latin: ”Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi. Hanc marginis exiguitas non capere.” Boken han klottrade i heter ”Arithemtica” av Diofantos. Året var 1637.)

Detta påstående har gäckat och retat matematiker i 350 år och många har försökt att hitta beviset för gåtan som Fermat så självsäkert påstod sig ha lösningen till. (Himla otur att han hade så lite papper att skriva på.)

1995 lyckas Andrew Weils nå sin pojkdröm och slår världen med häpnad när han deklarerar att han löst gåtan.

Det som är så härligt med den här boken är att Singh tar oss genom historien och vi får se de bidragande pusselbitarna som gör att Weils lyckas. (Det är ju det jag säger: Det blir enklare om vi hjälps åt.)

Vad handlade gåtan om då?

Jo, Fermat påstod att ekvationen Xn + Yn = Zn, där n är större än 2, saknar lösningar.

(Om n däremot är lika med två, så får vi Pythagoras sats.)

Kodboken. Konsten att skapa sekretess – från det gamla Egypten till kvantkryptering av Simon Singh

Nästa bok av Simon Singh handlar om kryptering, något jag tycker är otroligt spännande. Han tar oss genom olika tidsepoker, händelser och mängder av olika typer av krypton.

Vi får till exempel läsa om Enigma (tyskarnas krypteringsmaskin under andra världskriget). Jag har tidigare trott att man knäckte Enigma, men det är fel. Det gjorde man aldrig. Men Alan Turing med flera vid Bletchley Park lyckades ändå dekryptera en hel del meddelanden som krypterats med Enigma, med hjälp av maskiner (som kallades Bombe) som testade sig fram tills man hittade krypteringsnyckeln. (OBS! Oerhört förenklad beskrivning.)

En kul anekdot är att Singh inkluderade en tävling i boken med tio olika krypterade texter att knäcka. Tusentals människor över hela världen deltog och efter drygt ett år löste ett svenskt lag från Kungliga Tekniska Högskolan alla krypton och tog hem priset! (Team work is da shit.)

Jag är allätare när det gäller böcker. Vill du dela med dig av dina boktips? Kommentera gärna här nedanför.


Foto: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 37 av #blogg100]

Lämna en kommentar