Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Alkoholfria matplatser på IKEA

[Uppdatering 2015-08-27: IKEA har beslutat sig för att från och med 1 september 2015 sluta sälja alkohol i sina restauranger, se nytt inlägg IKEA slutar att sälja alkohol]

Jag satt i restaurangen på IKEA och åt lunch, när jag plötsligt fick syn på skylten med ett överstruket vinglas och texten ”Alkoholfria matplatser”.

Instinktivt tyckte jag att det var bra att platserna runt barnhörnan var markerade som ”alkoholfria”.

I nästa sekund tyckte jag det var tragiskt att det behövs en skylt för att folk inte ska dricka alkohol framför barnen.

Jag tog en bild och skrev ett inlägg på Twitter om de alkoholfria matplatserna på IKEA:

Bra som skyltar kring barnens lekplats i restaurangen. Samtidigt, är det inte tragiskt att det behövs?  

Skylt för alkoholfria matplatser på IKEA

När jag läste reaktionerna från andra förstod jag att jag har blivit avtrubbad. Först då insåg jag nämligen det uppenbara: De serverar alkohol på IKEA!

Jag hade inte ens reflekterat över vinflaskorna vid kassan, som nyss passerat.

Jag antar att det har att göra med åratal av träning i att ”inte se”. Som jag skriver under fråga 6 nedan, valde jag i början av min nykterhet att ta omvägar i butiken för att inte behöva se alkohol.

Jag gjorde så för jag ville vara snäll mot mig själv. Det är jobbigt att gå till ett alkoholfritt liv när man är beroende av alkohol. Det finns inga genvägar och för att klara av det såg jag till att göra det så enkelt som möjligt för mig. Genom att inte se, sökte jag undvika frestelser och känslor av sug.

Jag vet inte exakt när det blev ”enkelt”, men idag kan jag röra mig fritt och jag tänker inte ens på det. Helt uppenbart.

Alkohol finns överallt och det verkar vara något vi också behöver ha överallt. Nästan som syre. Är det inte konstigt hur det kan bli?

På tågen har SJ vinpavorna i bistron på barnvänligt avstånd bredvid kanelbullarna. Jag frågade dem varför och de svarade att det var där de fick plats.

Förr kunde man köpa en inplastad fralla med kaffe på tågen. Idag kan vi få champagne ombord.

Varför?

Nu kom vi på ett sidospår. Åter till IKEA.

Många reagerade med förvåning

Som sagt fick jag mångas åsikter om min tweet. Här är några av dem.

? Serverar de alkohol? Häpen.

? Trodde man var där för att handla.

? Förstår inte alls varför en möbelaffär ska servera alkohol, särskilt inte med tanke på att flertalet kunder är bilburna. 

? Har man serverat alkohol länge? Har kunderna uttryckt ett behov av alkoholservering? Och kan man inte påverka för ett stopp av det?

? Brukar man ens dricka alkohol när man är på IKEA? Känns inte som den mest trivsamma puben direkt…

? Jag förstår verkligen inte tankegångarna/motiven man haft. En dålig trend.

? Nu blev jag störd när jag tänkte på det här. Och då vill jag försöka förstå. Och om möjligt få till en ändring. 🙂 !!

? Det är väl toppen – samtidigt som de kan erbjuda öl/vin till maten så signalerar de att de tar ansvar.

? IKEA är ju superinternationellt och försöker hålla ett mainstream-koncept över hela världen, förutom i vissa relig. länder då. Eller?

? Vi var på IKEA nyligen och jag reagerade på precis samma sak. Vin på IKEA?!

En annorlunda jakt på IKEA

Jag blev genuint nyfiken och bestämde mig för att ta reda på lite mer. Och nu börjar en jakt på IKEA som jag inte varit med om tidigare.

Mot kassan. Som tidigare IKEA-medarbetare vet jag att man kan få precis vilka frågor som helst när man sitter i kassan. De kan säkert hjälpa mig. Mycket riktigt. En kollega på golvet blev utpekad. Jag rusade ikapp och började förklara bakgrunden till min kommande fråga:

Var kan jag vända mig för att få svar på frågor kring er alkoholservering?

Hon kontaktade restaurangchefen som hälsade att jag naturligtivs var välkommen att kontakta vederbörande, men bäst vore om jag kontaktade pressavdelningen.

Sagt och gjort. Jag åkte hem och skrev ner några frågor som jag skickade iväg. Jag fick ett automatiskt svar att personen i fråga skulle vara borta hela veckan.

Det här går ju inte an.

Jag skickade helt sonika om mejlet till deras info-adress och fick denna gång ett automatiskt svar av en robot. Men kort därefter blev jag kontaktad av en riktig människa som hälsade att hon skulle ta sig an mina frågor och återkomma med svar.

Och här är vi nu.

Frågor och svar kring IKEA:s alkoholservering

1) Hur länge har IKEA serverat alkohol i sina restauranger?

Vi har serverat öl och vin i våra restauranger i Sverige i cirka fyra år.

2 a) Vad är skälet till att man väljer att göra det? Är det kunder som krävt? Ser man det som en service?

Vi vill erbjuda våra gäster en riktigt bra upplevelse i våra restauranger genom att erbjuda en variation av välkomponerade rätter till ett lågt pris och servera olika typer av dryck till. För att ge våra restaurangkunder ytterligare valmöjligheter utökade vi för fyra år sedan vårt dryckessortiment med öl och vin.

2 b) Är det för att öka försäljning av mat/möbler?

Nej, det är det inte. Vi började servera öl och vin för att kunna erbjuda det som dryckesalternativ till maten.

Vi vill erbjuda en helhetsupplevelse på våra varuhus och vill att våra kunder ska bli inspirerade och se heminredningslösningar för livet hemma. Vi vill att hela familjen ska glädjas av sitt besök på IKEA och då hoppas vi att ett besök i restaurangen bidrar till det, oavsett vad man väljer att äta och dricka.

3) Är det viktigt för er att era kunder kan dricka alkohol om de så önskar?

Nej, det är inte viktigt för oss.

4) Hur tänker ni att ett varuhus som vänder sig till hela familjen ska föregå med goda exempel? Vad är er policy där, om det finns en? Och hur rimmar det med det faktum att det går att förtära alkohol, alltid före 19:00, i era varuhus?

Vi började servera öl och vin för att kunna erbjuda det som dryckesalternativ till maten. I Sverige håller vi just nu på att se över om vi framöver ska fortsätta att göra det.

Våra restaurangmedarbetare genomgår kontinuerligt utbildningar och vi följer givetvis de regler och riktlinjer som finns kopplat till tillståndet.

5) Är alkohol viktigt för IKEA? Om ja, varför?

Nej, precis som nämnt ovan så började vi servera öl och vin för att kunna erbjuda fler valmöjligheter av dryck till våra kunder.

6) En miljon svenskar har enligt regeringens missbruksutredning en riskabel alkoholkonsumtion, varav 25.000 sitter på parkbänken. Kanske är alla eller åtminstone 975.000 presumtiva IKEA-kunder.

Personligen tycker jag att det alltid är den enskilda individens ansvar om den dricker eller inte. Det kan inte handla om tillgång, utan var och en är alltid själv ansvarig.

Å andra sidan vet jag hur det är att själv försöka låta bli. När jag för 9 år sedan sökte ett nyktert liv visste jag vilka omvägar jag skulle ta i matbutiken för att inte ens behöva gå förbi hyllan med öl. På IKEA skulle jag inte ens tänka på att förbereda mig mentalt, då det i mina ögon är ett möbelvaruhus där jag kan ta en kaffe och kanske äta en bit mat om jag är hungrig.

Vad är era tankar kring rattonykterhet och att många av era kunder åker bil till och från varuhuset och kanske någon inte kunde motstå frestelsen i kassan där vinet ligger?

Vi är väldigt tacksamma att du kommer med den här inputen. För oss har det varit viktigt att kunden ska kunna välja vilken typ av dryck man vill ha till sin måltid. Vi håller nu på att se över om vi fortsättningsvis ska servera alkoholhaltiga drycker på våra svenska varuhus.

Angående skylten i restaurangen på IKEA Örebro så är det tillståndsenheten i varje kommun som anger förutsättningarna och reglerna för försäljning av alkoholhaltiga drycker. I Örebro menar tillståndsenheten att alkoholhaltiga drycker inte får förtäras i den del av restaurangen som är avsedd för barnfamiljer, samt att informationen ska vara synlig med en skylt. Vi följer givetvis dessa regler.

Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller kommentarer!

Anna Pilkrona Godden
Pressansvarig IKEA Sverige


Jag är väldigt glad att Anna Pilkrona Godden tog sig an mina frågor, som jag nu i efterhand inser att jag kunde ha nyanserat mer. Till exempel så är det under fråga 4 primärt inte en fundering om IKEA följer sitt alkoholtillstånd eller inte som jag tänker på. Jag tänkte på hur många av de som dricker, som sen tar bilen hem?

Ett exempel:

Dricker man 25 cl vin behöver man vänta 4 timmar efter sista glaset, för att vara alkoholfri när man kör bil.

Om du vill läsa mer om alkoholmängd i olika drycker och även förbränningstakt så har jag skrivit om det här: Det är mer alkohol i ett glas vin än i en snaps.

Jag tänker också på vårt samhälle och hur vi utvecklats. Hur vi valt att forma det. Och vilka konsekvenser det får.

Visste du att kommuner och landsting i Sverige lägger ner 17 miljarder på vård, behandling och stöd i samband med alkoholmissbruk? Varje år.

Och att missbrukets samhällsekonomiska årliga kostnad beräknas uppgå till 150 miljarder. Du kan läsa mer om det här: 150 miljarder kronor per år.

Avslutningsvis

Som avslutning vill jag säga att jag menar inte att attackera IKEA som det kanske kan uppfattas som att jag gör.

Jag vill mer lyfta frågan till vad vi alla i samhället kan göra – i stort och smått – för att förändra vår dystra alkoholtrend.

Allt hänger ju trots allt inte på IKEA, fast det emellanåt känns så när det fattas en skruv.


Not.
Brottet rattonykterhet togs bort 1990 och ersattes med rattfylleri. Gränsvärdet sänktes från 0,5 promille alkohol i blodet till 0,2 promille.

Har man mer än 1 promille räknas det som grovt rattfylleri.

Som brott existerar det alltså inte ’rattonykterhet’ längre, däremot är det fortfarande ett vedertaget begrepp, enligt poilsen, för att beskriva att någon har kört ett motordrivet fordon med en otillåten mängd alkohol i kroppen.

Källa: Polisen, Wikipedia

[Tillbaka]


 

Foto: Cecilia Svensson

7 svar på ”Alkoholfria matplatser på IKEA”

  1. Hej.

    Jag arbetar som alkoholhandläggare i Örebro och hamnade här via Google.
    Intressant läsning och intressanta refektioner, tack för det.

    I arbetet med tillståndsgivning ingår alltid överväganden och i fallet med IKEA så var inte de beslutande politikerna överens, vis(s)a ville avslå ansökan. Nu blev det en kompromiss…

    Vid mitt senaste tillsynsbesök på IKEA i Örebro kunde jag konstatera att de säljer alkohol för ca. 30 kr/dag så det är ingen stor grej, mer en principsak.

    Åter igen, tack för dina tankar 🙂

    /Leif Andersson

    Svara
    • Vad kul att du som ”har hand om ’et” hamnade hos mig. Ja, det finns många reflektioner att göra kring detta. Och det är alltid intressant att höra vad andra tycker. Jag har fått många mejl och respons på annat sätt från läsare om just detta blogginlägg, där man undrar ”varför?”.

      I samhället i stort så det blivit mer och mer accepterat och normaliserat att vi ska ha tillgång till alkohol överallt. Jag undrar om det är sunt?

      Min stora fråga är inte varför det finns utan varför vi vill ha det så och vad det står för?

      Återigen tack för din kommentar. Uppskattas!

      Svara
  2. Jag kan inte förstå varför man ska dricka vin/starköl på IKEA. IKEA borde ta sitt ansvar – de är ju inte i behov av den extrainkomst alkoholförsäljning ger.
    Det skulle vara intressant att veta hur många som INTE ”dricker-mer-än-vad-de-skulle-vilja”, som köper alkohol på IKEA.

    Svara
    • Tack Ann för din kommentar. Nej, IKEA är inte i behov av extrainkomsten och det är inte heller skälet till att de har alkohol till försäljning. Som jag tolkar svaret så var intentionen att erbjuda kunderna fler alternativ till måltidsdryck. Jag har svårt att förstå varför det skulle vara en bra sak att kunna dricka alkohol även på IKEA, när man t ex shoppar med familjen, men jag tror att de tänkte att det skulle vara det.

      Svara

Lämna en kommentar