Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Alkoholism och medberoende

Ångestpodden publicerade nyligen en serie avsnitt om alkoholism och medberoende, där jag fick den stora äran att vara med. Tack för det! Och tack alla ni som lyssnat och hört av er. Jag uppskattar det.

Du hittar Ångestpodden på till exempel iTunes, aCast och PodOmatic.

Avsnitten om alkoholism och medberoende

Jag vill slå ett extra slag för det tredje avsnittet i serien som handlar om medberoende. Johanna berättar hur det var att växa upp med en pappa som var alkoholist. Starkt!

Avsnitt 1 – Alkoholism del 1
Avsnitt 2 – Alkoholism del 2
Avsnitt 3 – Att vara medberoende

Alkoholism och medberoende på Ångestpodden
Ångestpodden på iTunes

Om medberoende

Så här skriver Wikipedia om medberoende:

Medberoende är ett tillstånd som kan drabba en person som lever tillsammans med en missbrukare, exempelvis en alkoholist, narkoman eller annat destruktivt eller problematiskt beteende.

Den medberoende anpassar sitt beteende och sin personlighet efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa. En del lär sig detta beteende redan som barn medan andra har lärt sig det senare i livet.

Karaktäristiska drag hos medberoende är bland annat följande: De känner sig ansvariga för andra människors beteende, är ofta omedvetna om vad de själva vill och behöver, känner sig säkrast när de ger, attraheras ofta av människor med behov, attraherar ofta människor med behov, känner sig uttråkade och tomma om de inte har någon att hjälpa, överengagerar sig, tror att deras beteende är andra människors fel. – Wikipedia

Självhjälpsgrupper för medberoende

Precis som det finns självhjälpsgrupper för missbruk av olika slag finns det också självhjälpsgrupper för medberoende. En sådan är Al-anon.

Det finns Al-anon möten på många orter i Sverige. Man behöver inte anmäla sig innan man kommer utan det är bara att dyka upp.

Om Ångestpodden

Ångestpodden växer snabbt och har nu mer än 300.000 lyssnare varje månad och den drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. Vill du veta mer om deras arbete så hittar du dem på sajten Inget filter.

Tack tjejer för det viktiga arbete ni gör!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=6QdLZYiOeIU

Vi är här för att bryta tabut kring den psykiska ohälsan och för att uppmärksamma det du som ung så ofta tänker men som ingen vågar prata om. Vi sätter strålkastarna på allt ifrån anorexia, depression och panikångest till krossade hjärtan, misslyckanden och prestationsångest. Enligt statistik drabbas var fjärde person i Sverige någon gång under sin livstid av någon form av psykisk ohälsa. Vi tror på förändring genom att våga prata om det. Är du med oss?


Ångestpodden-serien

Del 1: Ångestpodden om alkoholism

Del 2: Alkoholism och medberoende (detta inlägg)

Del 3: Podcasts om alkoholism inspirerade till ny musik


Foto: Shttefan, Unsplash

Lämna en kommentar