Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Att fylla ett tomrum

Söndagen börjar övergå till kväll. Tittar på klockan och ser att den bara är lite efter tre. Den mörka tiden närmar sig.

Tiden då det är ok att vara inne, då det går att elda i kaminen, då stearinljusen plockas fram.

Jag har tidigare inte varit så förtjust i mörkret men jag märker att jag faktiskt uppskattar lite rast och vila. Allt blir lite lugnare när mörkret lägger sig.

För mig har oktober månad varit en hektisk sådan. Jag vet att det finns föreläsare, till exempel Olof Röhlander, som kan göra tre föreläsningar på en dag och det är ju helt enastående. För mig är fem på en månad mycket. Allt är relativt.

Jag har upplevt helt fantastiska möten och fått många nya infallsvinklar och tankar. Jag kommer att bära dem med mig.

Min målsättning är att svara på frågor i samband med föreläsningen, men det är inte alltid att jag har ett bra svar just då. Det krävs ibland lite tid och eftertanke.

Nyligen fick jag denna fråga:

Vad gör du med tomrummet, nu när du slutat dricka?

En bra fråga.

Jag har inte sett det som att jag har haft ett tomrum och hade inget bra svar då.

Vid närmare eftertanke så minns jag att jag kände sorg och saknad i samband med att jag slutade dricka alkohol. Jag minns att jag berättade det för en person med lång tids nykterhet och han sa:

Ja det är ju en kär gammal vän man ska säga farväl till.

Sorg är en process och det tar tid. Den går igenom olika stadier och skiftar skepnad.

Om man tänker sig livet som en form – för mig blev det en cirkel – så har jag alltid fyllt cirkeln med något. Beroende på var jag befunnit mig på livsresan har det varit bra saker och ibland mindre bra.

När jag lyfte ut alkohol ur min cirkel så ersatte jag det med annat. Det jag gjorde i början var att träffa andra som också ville sluta dricka alkohol, jag studerade ämnet och jag gick i behandling.

Jag tog hand om mig själv och jag gick hittade nya vägar i mataffären för att inte passera hyllorna med öl.

Dygnets alla vakna timmar (som var ganska få, för jag sov hur mycket som helst) fylldes med saker som skulle vara bra för mig och jag gjorde inte så mycket annat än just detta.

Vartefter tiden gick och cirkeln tömdes på fler mindre bra saker kunde jag lasta in nya bättre.

Det är väl därför jag aldrig tänkt på det som ett hålrum tidigare, för jag har hela tiden petat in annat där.

Så, vad har jag gjort då, rent konkret? Här kommer ett axplock med några av de saker som jag fyllt på med, vartefter jag har plockat bort.

Resor

Jag har alltid rest mycket, både i mina tidigare arbeten och privat. De privata resorna lade jag lite på is. Jag var nöjd med att jag kunde fokusera på att göra de resor som behövdes för jobbet. När några år hade gått tog jag tag i det privata resandet också.

Jag har nu återsett mitt älskade Skottland. Jag har gjort min drömresa till Island, där jag levde i tält i en månad. Och jag har helt otippat varit i Kroatien (semestrar aldrig på varma ställen annars). För att nämna några av mina resmål.

Kurser

Jag har gått skrivarkurs på Visingsö och standup-kurs i Stockholm. Jag har varit på förnyelsevecka på Nämndemansgården och jag har tagit sånglektioner, bara för att jag vill lära mig sjunga, inte för att bli artist.

Renovering

Jag har idag ett litet hus och sedan tidigare en sommarstuga. Båda dessa hus är gamla och behöver omsorg. Jag har renoverat kök, lagt golv, tak och trappor. Det tar aldrig slut. Gräs som ständigt ska klippas och snö som aldrig slutar falla. Så känns det emellanåt. Och jag älskar det.

Fysisk aktivitet

Förr tränade jag en hel del. Någonstans på vägen tappade jag bort det. Ju äldre jag blir, desto viktigare blir den här biten för mig. Jag går på gym flera gånger i veckan. När jag inte är där så är jag ute och går. Med träningen blir också renoveringen av mina hus enklare.

Jag går ofta och tränar mitt på dagen. Det blir ett bra avbräck mellan för- och eftermiddag.

Någon frågade mig om jag är arbetslös eller lyxhustru åt någon. Nej, så är det inte. Däremot är jag egenföretagare med en jätteviktig resurs: mig. Det gäller att jag tar hand om mig väl.

Möten med människor

Jag träffar regelbundet andra som vill samma sak som jag. Jag hämtar kraft och inspiration och jag delar också med mig av mina egna erfarenheter.

 

Ja, det här är som sagt några saker som jag idag väljer att göra istället för att sitta i TV-soffan och sippa på ett glas vin.


Foto: Hyena Reality, FreeDigitalPhotos.net

Prenumerera på bloggen

2 svar på ”Att fylla ett tomrum”

 1. Hej Cecilia!
  Vill bara säga att jag tycker om att läsa din blogg.
  När man är nynykter som jag känns det gott att läsa vad andra i samma situation tänker.
  Du har ju kommit en bit längre:)
  Tack, fortsätt att skriva det hjälper mig och säkert många andra.
  Mats

  Svara

Lämna en kommentar