Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Att skriva en bok

– När kommer nästa bok? Det är en fråga som jag har fått av ett flertal läsare den sista tiden. Det är ett väldigt trevligt betyg att få och det gör mig jätteglad. Det är en lång och slitsam process att skapa en bok. Den första kreativa delen med en massa skrivande är den kreativa och roligaste delen av processen.

Som det mesta som ska bära frukt behöver texten ligga i träda ett tag. Då sker nåt magiskt, jag kan inte riktigt förklara det, men texten förändras över tiden. Perspektivet där man tittar på texten från har också under denna tid förändrats. Så efter det kreativa kommer vila.

Därefter följer editera-fasen där det handlar om att stryka, stryka, stryka. Kort är bra. Långt är sämre. (Tycker jag.)

Sen kommer den tunga (läs: trista) fasen med att stryka hundratals ”ju” och ”så” . Försöka hitta alla stavfel (det går inte, men man kan ju försöka).

Mitt i allt det här kan det hända att man ställer sig frågan – Håller det här? Finns det glapp? Är det vettigt? Då kan man snegla på papperskorgen. Ett annat alternativ är att be om hjälp. Låta någon annan titta på det. Lyssna på återkoppling och ta vara på reflektioner.

Efter att ha läst och läst och korrekturläst ännu en gång så är det dags att läsa det en gång till. Med nya pigga ögon! (Här var jag så less på min egen text och min egen bok så jag ville kasta den i papperskorgen tre dagar innan tryck.)

Sen, äntligen, är det ”bara” att leverera allt material till tryckeriet och känna hur våndan ”Är jag klar?” försvinner. (För nu är det för sent.) Klar eller inte, nu går den till tryck. Jag är klar! Jag är faktiskt klar. Jag var slut, utpumpad och trött på ”att göra bok”. Puh! Det var med mycket lätta steg jag promenerade hem.

Och där, mitt på gångvägen hem kom de första tankarna på hur nästa bok skulle börja. 🙂

Lämna en kommentar