Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

En amiral jag beundrar

Jag stiftade bekantskap med Grace Hopper när jag för länge sen läste ett reportage om henne i Reader’s Digest. Jag blev direkt fascinerad och betagen. Den här kvinnan verkade kunna se in i framtiden och förstå hur det skulle bli i en annan tid än sin egen.

Hopper sa att datorer kommer att bli så små att de ryms på ett skrivbord och de kommer bli var mans egendom. Det sa hon i en tid när datorer såg ut så här:

Mark I
Mark I

Hopper var en amerikansk IT-specialist och konteramiral (”rear admiral” på engelska). Fast det är klart, på den tiden då hon jobbade var ju inte ordet ”IT” uppfunnet ännu. Hon var med och skapade grunden för IT. Hon var amiral i den amerikanska flottan.

I filmklippet nedan berättar hon hur hennes chef sa till henne att hon skulle skriva en bok. ”Men jag kan inte skriva en bok”, svarade hon. ”Du är i flottan nu”, svarade chefen. ”Så jag skrev en bok”, berättar Grace.

Det mesta här i världen börjar ju med en idé. Och den idén kan till exempel bottna i att man tröttnar på hur något fungerar och så hittar man på något bättre.

Lite beroende på vad man har för bakgrund känner man antingen till COBOL eller så gör man det inte. Oavsett vilket kan jag berätta att COBOL finns för att Grace tröttnade på hur saker och ting fungerade på jobbet. (Fri tolkning.)

För att förenkla sitt jobb kom hon på att skapa ett program som kunde översätta vanlig text till ett språk som datorer kunde förstå. Detta kallas för en kompilator. Hon uppfann Flow-Matic och det var den första kompilatorn som översatte engelska till maskinspråk, som det kallas. Året är 1952.

Så småningom uppstod det ett behov av program som kunde hantera information för företag och det ledde fram till att skapa en ny kompilator. Grace Hopper ledde arbetet för att åstadkomma det. Man använde hennes Flow-Matic som startskott och från det skapade man COBOL (Common Business Oriented Language). 1959 var man i mål. Och resten är historia, som man säger.

Denna kvinna har förändrat livet för väldigt många personer på vår jord.

Här är ett tio minuter långt klipp när Grace gästar David Letterman. Hon ska fylla 80 år och lär David Letterman vad en nanosekund är. Som grädde på moset har kvinnan dessutom en fantastisk humor.


En kul anekdot som Grace berättade i Reader’s Digest är den när hon upptäckte att datorn inte fungerade som den skulle. På den här tiden bestod datorerna av väldigt mycket mekanik. När hon gick och tittade efter så hade en insekt fastnat i en del av datorn. Världen hade upplevt sin första bugg (från det engelska ordet för insekt: bug.)


Foto: Rajcreationzs, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 80 av #blogg100]

Prenumerera på bloggen

Lämna en kommentar