Jag har tagit paus i mitt bloggande. Men arkivet finns tillgängligt för läsning. /Cecilia

Hur vet man att man delar världsbild?

När vi kommunicerar med varandra finns (oftast) en ömsesidig önskan om att förstå varandra. Och förmodligen tar vi en hel mängd saker för givet. Vi tror att vi delar världsbild. (Och du förstår att ordet ”världsbild” här är en metafor, eller hur?)

Vi kanske inte medvetet tänker ”så här är det ju, det vet ju alla” men undermedvetet förutsätter vi att det som är sant för mig också är sant för dig. (Bara den meningen var ju ett lysande exempel på vad jag menar.)

Jag hör ofta frasen ”att ha ett öppet sinnelag”. Det är en fin tanke. Och jag vill tro att jag har det. Ändå kommer jag ständigt på mig själv med att jag faktiskt inte har det. Det är inget dramatiskt med det. Det bara är så.

Den här korta filmen tycker jag är ett lysande (och väldigt roligt) exempel på att självklarheter är otroligt subjektiva och geografiska företeelser.


Foto: Twobee, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 72 av #blogg100]

Prenumerera på bloggen

Lämna en kommentar