Häromkvällen fick jag ett mejl från en journalist på Expressen som undrade om jag ville kommentera det faktum att IKEA kommer att sluta servera alkohol i sina restauranger.
Jag har inte haft kontakt med just den här journalisten tidigare och jag blev lite förvånad då jag läste mejlet. Jag gissar att hon hittade mig via Google och hade sett mitt inlägg om alkoholfria matplatser på IKEA som jag skrev i december 2014.
Hela den historien började med min tweet om alkoholfria matplatser på IKEA och reaktionerna från de som läste den.
Jag svarade journalisten och skrev några rader om att jag tycker det är ett klokt beslut.
Säljer IKEA alkohol?
Jag delade med mig av nyheten på min Facebook-sida och många har hört av sig till mig och de flesta säger samma sak:
Va? Säljer de alkohol på IKEA?
medan en del tycker att:
Man borde väl kunna få ta sig en öl.
Till skillnad mot vad Expressen anser att jag har gjort, så har jag inte krävt något av IKEA. Jag har inte krävt att IKEA ska sluta sälja alkohol. Däremot blev jag genuint nyfiken på varför de gör det och tog därför kontakt med deras pressavdelning för att ställa några frågor.
Kanske har det haft en inverkan på deras beslut? Jag vet inte.
IKEA är ett vinstdrivande företag och jag tror att det är som med allt annat, det som inte säljer försvinner ur sortimentet.
Och det är goda nyheter tycker jag. Att det faktiskt inte är så att vår befolkning behöver ha tillgång till alkohol i alla situationer, utan att vi kan klara av att handla möbler, värmeljus och servetter i ett nyktert tillstånd.
Någon kanske undrar varför jag bryr mig överhuvudtaget? Eller tolkar det som att jag har för lite att göra eftersom jag kan lägga tid på detta.
Riktigt så är det inte. Dels är jag nyfiken till min natur och dels tänker jag på baksidan av myntet: Effekterna av alkoholen i vårt samhälle, som inte bara är trevligheter och skoj.
Allt som vi gör i samhället, påverkar också hur vårt samhälle blir. Det hänger ihop. I stort och smått.
Alkohol och statistik
På Trafikverkets sida kan man läsa att cirka 20 procent av de som omkommer i trafiken har alkohol i blodet och varje år dör 70 personer i alkoholrelaterade olyckor. Det är mer än en begravning i veckan.
SCB visar i sin rapport Dödsorsaker 2014 att 4000 personer dog en alkoholrelaterad död förra året.
Akut alkoholförgiftning är den vanligaste förgiftningsorsaken i Sverige, något som jag skrivit om tidigare i inlägget Varför ljuger en alkoholist om nästan allt?
Visst vore det fantastiskt om inte någon familj behövde ha en begravning på grund av ett alkoholrelaterat dödsfall? En utopi? Ja kanske? Men att ha motsatsen som mål känns främmande.
Foto: IKEA
Har växt upp med en alkoholist och varit gift med en. Utan alkohol skull vi slippa väldigt mycket. Bra skrivet.
Oj, då förstår jag att din bägare är full. Tack för att du delar med dig. Genom att vi vågar tala om det och synliggör så kan andra våga och också förstå att de inte är ensamma.