Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

IQ-rapport: Nykter på jobbet – en hederssak?

Jag var nyligen på ett seminarium och lyssnade på presentationen av IQ-rapporten Nykter på jobbet – en hederssak?. Lokalen var fullsatt och de hade även bjudit in en panel för vidare diskussioner. Magnus Jägerskog VD, öppnade med att presentera rapporten.

IQ-rapport 2016:2

  • Vi dricker oftare och i fler sammanhang.
  • Det har skett en attitydförändring, där fler anser att det är ok att fira framgångar på jobbet med alkohol.
  • Chefer tror i större utsträckning än de som inte är chefer, att alkohol är viktigt för att skapa teamkänsla.
  • 6 av 10 svarar att de har eller har haft en kollega som de anser dricker för mycket.
  • Hälften av de yrkesverksamma i Sverige anser att det finns en förväntan från kollegor att man ska dricka alkohol vid olika jobbtillställningar.

Nykter på jobbet

Enligt IQ:s undersökning går åsikterna om alkoholens betydelse isär mellan anställda och chefer.

Anställda anser inte att alkohol är viktigt för att bygga en teamkänsla. Det gör däremot cheferna. Cheferna uppger också i större grad att de druckit ”för att passa in”.

IQ är duktiga på att göra filmer som får oss att tänka till. Här är deras ”Vem bestämmer?”.

Här hittar du IQ:s alla rapporter:  www.iq.se/sv/rapporter

Varianter av alkoholpolicys

Stockholms stad

Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg berättar att deras alkoholpolicy säger att det inte ska förekomma någon alkohol alls i jobbsammanhang.

Det är ett enkelt riktmärke att hålla sig till. Vill man fira med bubbel kan man göra det med en alkoholfri variant. Det man dock har funnit vara mycket mer verksamt, när man vill fira framgång, är att låta den som gjort något bra få berätta om det.

Enkelt och smart. Om du frågar mig.

Skanska Sverige

Skanska Sveriges HR-direktör Susan Westberg berättar att man också har satt en gräns för mängd alkoholhaltig dryck, som arbetsgivaren står för, i jobbsammanhang (meningen blir knepigare och knepigare ju fler gånger jag läser den). Deras gräns är två glas alkoholhaltig dryck, dock ej starksprit.

Någon i publiken säger:

Varför har ni satt en gräns på två? Noll kan jag förstå, men två? Varför ska det finnas alkohol alls? Det är ju knappast så att någon byter jobb bara för att det serveras för lite alkohol på jobbet? Och om det nu är någon som känner så, är det väl lika bra att den personen slutar? Om cheferna bestämmer hur det ska vara, så är det väl så? (Som kommentar till att Skanska Sverige hade fått kämpa hårt för att få till en gräns på två glas.)

Jag tänker på det som rapporten visade, att chefer anser att det behövs alkohol för att bygga teamkänsla. Och att chefer i större utsträckning anser att de behöver dricka alkohol för att passa in.

Arbetsgivarens ansvar

Jag har i tidigare diskussioner kommit in på frågan vad arbetsgivarens ansvar är och hört åsikter som säger att det kan väl ändå inte vara arbetsgivarens ansvar att se till att personalen inte dricker för mycket alkohol?

Jag vänder på det och säger: Är det verkligen arbetsgivarens ansvar att se till att personalen dricker alkohol?

Om IQ

IQ-initiativet AB är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB och så här beskriver de varför de finns:

Därför behövs IQ
Alkohol kan vara gott och öka trivseln. Men den ställer också till väldigt många problem. För de som dricker, för de som finns intill och för samhället. För att det ska finnas en motkraft – och för att få människor att reflektera över sitt drickande – finns IQ.


Foto: Trent Erwin, Unsplash

Lämna en kommentar