Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Leva utan alkohol skrämmer skiten ur mig

Du kan också lyssna på blogginlägget:


Det kom ett läsarbrev. Brevet var skrivet mitt i natten. Och det innehöll orden ”skrämmer skiten ur mig” i samband med tanken på att leva utan alkohol.

Jag får många brev som innehåller just sådana här tankar: Att det är läskigt och även sorgligt att tänka sig ett alkoholfritt liv. Och hur svårt det känns.

För en person som inte har någon speciell relation till alkohol kanske det kan vara svårt att förstå? Om alkoholen inte betyder så mycket för dig kanske du har något annat du tycker väldigt mycket om? Tänk dig nu att du aldrig mer ska få det. Hur känns det?

Att leva utan alkohol

Jag kommer tydligt ihåg hur det kändes den första tiden som alkoholfri. Jag var ledsen. Jag vacklade i mitt beslut att leva utan alkohol. Jag upplevde sorg. Med tårar som rullade nedför kinderna berättade jag om sorgen och saknaden och jag fick höra en förstående och medkännande kommentar:

Ja, det är ju en kär gammal vän man ska säga farväl till.

Det är en mycket bra beskrivning. Precis så var det. Och att säga farväl till en gammal vän är sorgligt.

Sorgen förändras med tiden

Precis som med all sorg förändras den med tiden och jag lärde mig att leva med den. Med ytterligare nykter tid kom också vinster, som jag inte tidigare kunnat drömma om, vilket gjorde att jag kände mig glad och stärkt i mitt beslut att leva alkoholfritt. Och sorgen förvandlades till livsglädje.

En dag i taget

Att tänka sig att ”aldrig mer” göra något som man väldigt gärna vill göra, är svårt. Den dagen då jag kunde ta till mig konceptet ”en dag i taget” blev det lättare känslomässigt. Att tänka sig en dag utan alkohol; ja, det är faktiskt en hanterbar tanke.

Idag är jag frisk och stark. Jag är i grunden genuint lycklig. Jag trivs i mitt eget sällskap och jag har ingen inre klåda. Jag känner mig tillfreds med livet.

Leva det liv man vill leva

Nyligen ställdes mitt liv på sin spets och jag fick lite panik. Hjälp! Vad ska hända nu? Vad ska jag göra nu? Jag drabbades återigen av sorg och livet kändes lite tufft. Tills en dag när jag kom på en sak.

Jag satt i min stuga och jag kände värmen från brasan. Jag följde eldens lågor med blicken. Det fanns ingenstans jag hellre skulle vilja vara än just där. Jag kände inget plötsligt behov av att göra en massa saker och resa världen runt för att hinna med ditt och datt innan livet tar slut. Jag upplevde frid. Och med de tankarna kom jag igenom min rädsla och känsla av panik.

Vad vill jag då få sagt med det här? Jo, jag tror det är viktigt att vi lever det liv vi faktiskt vill leva. Att vi gör, det vi faktiskt vill göra.

När jag hade alkohol i mitt liv levde jag i en fysisk värld och i en fantasivärld – samtidigt. Jag drömde om saker jag ville göra, som jag aldrig genomförde. Med det kom ångest och besvikelse. För att komma ifrån de känslorna behövdes mer alkohol. Och med det ökade ångesten.

Genom att skapa mig det liv jag vill leva och leva det utan alkohol försvann behovet av att fly in i en fantasivärld. Och om nu livet blir kortare än vad jag har tänkt mig är jag ändå nöjd, för just nu gör jag det jag vill göra i det verkliga livet och inte bara i min fantasi.

När kommer nästa bok?

Åter till läsarbrevet. I mitt kontaktformulär kunde man kryssa i en ruta om man vill att jag ska ringa upp. Det hade den här brevskrivaren gjort. Jag kanske inte alltid har möjlighet att ringa precis på en gång, men jag ringer alltid.

Jag ringde således och vi talade en stund. Jag fick frågan när min nästa bok skulle komma ut. Jag har tänkt på det länge: Ska jag skriva en bok till eller inte? Jag frågade:

-Vad ska den handla om då?

-Fortsättningen! kom det direkt.

Ja, så klart. För det är precis så. Livet fortsätter!

Jag frågade hur hon hade kommit i kontakt med min bok? Hon berättade att hon hade sökt efter en bok som riktade sig till alkoholister, som inte var skriven av en ”sakkunnig” eller läkare, utan av någon med egen erfarenhet av att dricka för mycket alkohol. Hon hittade boken med hjälp av Goolge och hon ville så gärna lyssna på den, så hon startade ett abonnemang på en ljudbokstjänst för att kunna göra det.

Om du som läser detta också blir intresserad av min ljudbok Tack, det är bra! kan jag berätta att det finns många olika sätt att få tag på den. Här kommer några alternativ:

Och föredrar du en traditionell pappersbok finns den även i det formatet.

Avslutningsvis – vill du skriva till mig, tveka inte. Gör det bara! Jag läser och svarar på alla brev jag får.

Lyssna på blogginlägget


Foto: Cooldesign, FreeDigitalPhotos

4 svar på ”Leva utan alkohol skrämmer skiten ur mig”

  1. Tack för att jag hittade hit. Jag är numer en nykter alkoholist och jag håller på att hitta mig själv som nykter vuxen människa. Det är inte lätt men ändå spännande. Nu ska jag lyssna på din bok.
    /Nicklas

    Svara
    • Tack Nicklas och välkommen! Håller helt med om att det är spännande. Och det blir lättare och lättare. Tack för att du hörde av dig.

      Svara

Lämna en kommentar