Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Det är mer alkohol i ett glas vin än i en snaps

Jag skrev en gång en text som heter ”Hur mycket sprit är det i lättöl?”. Där finns en tabell som visar alkoholinnehåll för olika drycker, till exempel hur mycket alkohol det är i ett glas vin.

Innan jag fortsätter vill jag reda ut begreppen. Jag känner själv att jag kan blanda ihop orden.

Vi tar det från början och då fanns etylalkohol. Även kallat etanol. Eller det mer folkära ”alkohol”. Detta är ett ämne och har den kemiska formeln C2H5OH.

Sprit är en dryck där etanol ingår.

Ok, då kör vi.

När du har läst det här inlägget kommer du veta hur mycket alkohol det är i en starköl, hur många standardglas det går på ett glas vin och vad etanol har för densitet.

En följare på Twitter skrev till mig, efter att ha läst lättölsinlägget, och sa att det står fel i min tabell.

Jag tänkte att det är inte så osannolikt och drog fram kalkylatorn. Visserligen har jag avrundat siffrorna för att få det mer läsbart, men nog såg det rätt ut.

Vi resonerade vidare och det visade sig att det hela var ett missförstånd.

Jag hade i och för sig räknat med oavrundade siffror, vilket kanske var lite tokigt.

Det där samtalet födde en nyfikenhet hos mig.

Jag gillar att förstå hur saker hänger ihop och när jag läser artiklar om det här ämnet står det ofta hänvisat till att ett glas av ”detta” motsvarar så här många standardglas. Jag gissar att tanken med att införa enheten standardglas var att förenkla?

Olika drycker har olika ”valör” och ger därför olika mängd standardglas. Det rekommenderas hur många standardglas man som mest ska dricka, för att vara vid god hälsa. I mitt fall är det ju noll, så det är ju enkelt. Det finns ju som tur är inget minimivärde som måste intas.

Bara för att jag själv är så vetgirig bestämde jag mig för att reda ut begreppen och förlänga min tabell till att också räkna med gram etanol, som man behöver ha för att kunna räkna ut antal standardglas.

Alkohol i ett glas vin

Vi tar det från början till slut. I exemplet nedan har jag valt att följa beräkningen för ett glas 12,5 cl med 13-procentigt vin.

Tack till den läsare som tipsade om att det finns en definition på ”ett glas vin”, som är mindre än vad jag betraktade som ”ett glas”.

DryckVolymprocentMängd (cl)Etanol (cl)Motsvarar 40%-ig sprit (cl)Etanol (gram)Standardglas
Lättöl2,2 %330,731,825,730,48
Folköl3,5%501,754,3813,811,15
Starköl5,2%502,606,5020,511,71
Starköl8,6%685,8514,6246,143,85
Vin13%12,51,634,0612,821,07
Snaps40%41,604,0012,621,05

Etanolmängd i dryck

Om jag vill veta mängden etanol tar jag volymprocenten gånger mängd dryck.

(13 x 12,5) /100 = 1,63 cl etanol i vinglaset.

Motsvarar mängd 40%-ig sprit

Om jag vill veta hur mycket 40-procentig sprit det motsvarar dividerar jag etanolmängden med 40 procent.

1,63 / 0,40 = 4,06 cl sprit.

Alltså kan man ta en snaps eller ett glas vin. Ur ett alkoholperspektiv är det ungefär samma sak.

Hörde jag nån protestera och säga nåt om att man sippar på vin och häller i sig snaps?

Vi går vidare.

Antal gram etanol

Om jag nu är nyfiken på hur många gram etanol min dryck innehåller får vi titta på densiteten för etanol och den är 789 gram per liter. Eller 7,89 gram per cl etanol. Vi tar etanolen gånger densiteten och får fram antal gram etanol.

1,63 x 7,89 = 12,82 gram etanol.

Standardglas och etanol

Avslutningsvis ska vi också beta av standardglas. Ett standardglas innehåller 12 gram etanol. Vi tar antalet gram etanol och dividerar med 12 för att få fram antalet standardglas.

12,82 / 12 = 1,07 standardglas.

Förbränning av alkohol

Mängd alkohol som förbränns per timme skiljer sig något mellan män och kvinnor. Kroppsvikten spelar också in. Generellt kan sägas att 6 gram alkohol, eller ett halvt standardglas, förbränns per timme.

Så, om man har tagit två glas vin, det vill säga två standardglas, tar det ungefär fyra timmar för kroppen att förbränna.


Foto: Lacey Williams, Unsplash

[Dag 11 av #blogg100]

4 svar på ”Det är mer alkohol i ett glas vin än i en snaps”

 1. Hej. Som så många andra vill jag tacka för en schysst blogg. En angelägen blogg. Har blivit mer och tveksam till alkohol. Dels pga alla skadeverkningar och missbrukaröden, men även med tanke på ekonomi och tid. Livet är kort och alla de timmar man förbrukar på att inta och sedan förbränna alkoholen känns som en dålig affärsuppgörelse med massa minus. Jag vill läsa, tänka och upptäcka livet och världen. Efter ett par fyllor och nattliga mystimmar med vin och öl så kan man den showen färdigt. Planeten väntar, klockan tickar – och vin och sprit får helst inte följa med mig på den resan längre ..

  Svara
  • Tack för din kommentar Jack! Det sporrar mig att fortsätta att skriva.
   Är helt enig med dig om dina tankar kring alkohol. Det känns idag väldigt främmande att jag inte kunde tänka mig ett liv utan alkohol, när jag idag inte kan tänka mig ett liv med.
   Det är fantastiskt att leva. På riktigt.

   Svara

Lämna en kommentar