Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Motionera nykterheten

Jag fick nyligen en fråga om hur jag gör för att motionera min nykterhet. En mycket bra fråga och en viktig aspekt att ta upp.

Att bli nykter – att skruva på korken – är en sak. Att förbli nykter är en annan. Inget konstigt med det. Precis som en idrottare hela tiden behöver träna för att nå sina mål behöver även nykterhet motioneras.

Svaret på denna enkla fråga är långt. Den korta versionen är att jag tar hand om mig och att jag har en uttänkt plan för nödsituationer.

Här kommer några av de saker jag bär med mig i min vardag.

HALT

Detta begrepp är något som andra lärde mig tidigt i min nykterhet. Förkortningen står för

 • Hungry (hungrig)
 • Angry (arg)
 • Lonely (ensam)
 • Tired (trött)

Som nykter alkoholist är detta fyra saker som man ska akta sig för att vara. Alltså försöker jag så gott det går att undvika att vara något av dem.

Om jag skulle välja vilken som är sämst för mig att vara, ur ett nykterhetsperspektiv, så är det nummer två: Arg. Förr var jag ofta arg. Faktum är att jag levde i ett land med 9 miljoner idioter. Och det är jättejobbigt.

SUG

Det händer mer och mer sällan att jag får sug efter alkohol. När det kommer har jag en handlingsplan för vad jag ska göra för att ta hand om det.

I början skämdes jag för att jag fick sug. Jag trodde jag hade gjort nåt fel. Att det var något jag inte hade förstått, eller att jag rätt och slätt var dålig. Och det är ju inte precis något som man vill skryta om eller tala om för någon annan.

När jag accepterade att det kan se ut så här och också vetskapen att jag blir inte full på tankar så har det blivit lättare.

Min handlingsplan i stunder av sug efter alkohol

 1. Jag talar om det för någon. Hemligheter är något av det sämsta som finns i det här sammanhanget. De har dessutom en tendens till att växa. I värsta fall finns till slut ingen annan utväg, eller hur jag ska uttrycka mig, än att följa med suget.
  Genom att berätta det för någon annan får det samma effekt som att sticka hål på en ballong. Så fungerar det i alla fall för mig.
 2. För att skapa mig ett nyktert liv har jag har valt att ta hjälp av andra, genom att gå på möten i självhjälpsgrupper. Det finns en mängd olika sådana att gå till. Det som passar mig kanske inte passar någon annan, det viktiga här är att man väljer något man trivs med. Med andra ord, stöd från andra är alltid bra och i synnerhet i stunder av kris.
 3. Jag äter och dricker (vatten!) ordentligt. Jag ser även över de andra delarna i HALT.
 4. Jag ger mig ut i naturen. Om det inte går ser jag till att ändå gå ut för att få frisk luft och motion. Att vistas utomhus är något av det bästa som finns för en hjärna som behöver kemtvätta sina tankar.

Som du ser är det inga krångliga eller magiska saker jag gör, men jag gör dem.

Och det hjälper!

Dessa enkla saker har gjort att jag klarat av att stå emot sug mer än en gång.

Trodde du att jag inte haft sug efter alkohol vill jag säga att det är väl klart jag har haft. Jag är inte annorlunda på något sätt och i början hoppades jag det skulle gå över helt.

Idag tänker jag att det kanske aldrig gör det? Och det spelar ingen roll. Den tanken har också hjälpt mig på nåt vis. Att acceptera att det kan se ut så här och att det är helt ok. Det gör att jag inte slår på mig själv (vilket är bra) och så tänker jag på HALT och går till min handlingsplan.

Det här med sug har förändrat sig över tiden. I början av min nykterhet kom det oftare jämfört med hur det är idag.

Säga ”Ja, men först…”

När jag hade tre månaders nykterhet gjorde jag en sak som hjälpte mig då. Jag har aldrig använt den här metoden igen och jag vet inte om det är ett bra tips för alla, men för mig i den stunden fungerade det klockrent.

Jag var på en konferens och skulle ha ett möte innan det hela började. Vi skulle ses i baren.

Shit, shit, shit!

Hopplösheten slog över mig. Det är klart att mitt sällskap kommer ta en öl och hur ska jag kunna stå emot det? Ett fullkomligt krig startades inom mig.

Då sa jag till mig själv:

Jag skiter i det här, nu tar jag en öl, men jag tar en mineralvatten först.

Nöjd med min plan gick jag iväg till baren.

Jag beställde mitt vatten, med ölen jag lovat mig själv, tydligt i tanken. Mitt sällskap beställde en Coca-Cola.

What?!

Jaha, det är alltså inte helt självklart för alla att man tar en öl klockan två en tisdag?

Vi fortsatte vårt möte och vid nästa beställningsomgång så beställdes det en runda till av vatten och Cola. Och så fortsatte det.

Och jag beställde aldrig den där ölen.

Jag klarade det! Jag klarade det genom att inte säga nej och genom att köpa mig tid.

Efteråt har jag lärt mig att det här krampaktiga ”suget” – oavsett efter vad – är något som släpper efter ungefär 20 minuter, för att sen klinga av. Så om man kan hitta ett sätt att köpa sig 20 minuter är det en alldeles utmärkt metod för att ”veja undan”.

Idag

Avslutningsvis kan jag berätta att jag idag tänker väldigt lite på det här med dricka eller inte dricka. Lustigt att säga eftersom jag jobbar med ämnet dagarna i ända. Det har blivit en helt naturlig sak att vara nykter.

Och om jag tänker på det så är ”idag” den tidsrymd som jag tänker mig att vara nykter.

I början hade jag som mål att inte dricka under en viss tid eller ”aldrig mer”. Men det blir så konstigt för mig dagen efter målet och tanken på aldrig mer kan ju få vem som helst att deppa ihop.

Men ”idag” funkar bra, tycker jag. Detta, och många andra kloka saker har jag lärt mig av andra personer jag träffar på de möten i självhjälpsgrupper jag regelbundet går på.

Jag är inte ensam om att vilja leva ett nyktert liv och själv är inte bäste dräng här. Det finns mängder av människor som har gått före mig som har bra erfarenheter och tips att dela med sig av. Jag har tagit rygg på dem.

Det är inte konstigare än att man blir en bättre basketspelare, om man spelar med dem som är lite bättre än en själv.


Foto: Jscreationzs, FreeDigitalPhotos.net

Prenumerera på bloggen

2 svar på ”Motionera nykterheten”

 1. Hej,
  Jag tycker också att Angry är det svåraste. Om det dessutom kombineras med stress och frustration, så …

  Svara
  • Hej Ann!
   Tack för att du delar med dig. Stress, frustration och ilska är en cocktail som får en att må riktigt dåligt.

   För mig blev livet totalt förändrat när jag kunde göra något åt min frustration. Med minskad frustration minskade också behovet av utlopp genom ilska. Idag kan saker hända, som jag tidigare blev arg för, och nu kan jag rycka på axlarna. Så jag vet att det går att förändra sig.

   När någon sa till mig att om man blir irriterad på något, hos någon annan, är det för att man inte tycker om det draget hos sig själv. Jag kunde aldrig köpa den förklaringen. Den kändes inte begriplig.

   Men sen fick jag höra en annan beskrivning av samma sak och det har verkligen hjälpt mig! När jag blir irriterad på något hos någon annan så belyser det något hos mig som jag behöver ta tag i. Med hjälp av irritationen får jag strålkastarljus på det som gnager inom mig och på så sätt kan jag hitta det jag behöver arbeta med. Med denna syn på saken vände alltihop. Jag kunde till och med uppskatta irritationen för den gjorde ju att jag snabbare kunde hitta mina fel och brister.

   Det låter lite ”simsalabim” nu när jag skriver detta, men faktiskt så var detta synsätt omtumlande för mig och jag kunde vända många saker till det bättre.

   Svara

Lämna en kommentar