Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Nå dina mål genom förändring

Detta filmklipp är en målande beskrivning av vad som kan hända när vi provar något nytt. Hur vi kan nå ett nytt resultat genom att göra på ett helt annat sätt än ”som vanligt”. En utmärkt illustrering av hur du kan nå dina mål genom att förändra något.

Jag kan nästan ingenting om reglerna i amerikansk fotboll, men så mycket vet jag att det gäller att vinna bollen och sen springa fort som bara den. Åt rätt håll.

I filmklippet nedan är alla spelare taggade och förväntar sig action. De är redo att sätta fart. Men det de förväntar sig, händer inte. De har tänkt sig att bollen ska byta ägare och att alla ska börja springa.

Bollen byter visserligen ägare, men spelaren promenerar framåt i lugn takt, med bollen under armen.

Detta är ett helt oväntat beteende och motståndarlaget har ingen plan för detta scenario, vilket gör att de blir handlingsförlamade.

Fascinerande att se eller hur?

Använd ett nytt sätt att tänka

Jag kommer att tänka på ett av citaten jag valde till min bok:

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.
– Albert Einstein

Och det är precis samma sak när vi talar om att förändra något. Oavsett ämne. Om du vill uppnå ett annat resultat i livet, än det du har just nu, behöver du göra något annorlunda.

Enkelt eller hur?

Detta är sagt med glimten i ögat. Jag vet att det inte är enkelt.

Men det är heller inte omöjligt.

Ta en tre-stegare för att förändra

Visst är det så att du redan vet detta, eller hur? Det jag skriver här är inga nyheter eller speciellt komplicerat. Svårt kanske, men det är begripliga tankar. Och kanske ältar du dem dagligen redan?

  1. Var är jag idag?
  2. Vart vill jag komma?
  3. Vad ska jag förändra för att nå dit?

Starta med vad du vill förändra

Fråga nummer ett går förmodligen väldigt fort att svara på. Du behöver inte göra det mer komplicerat än vad det är. Det blir inte mer rätt bara för att du tänker på detta en vecka, köper en ny penna och ett vackert block, som du ändå inte vågar skriva i.

Tag det som ligger närmast om det så är ett gammalt kuvert och skriv ner i svaret. Tips: det är inte Säffle du ska skriva. Oavsett om du är i Säffle eller inte. Svara bara på frågan: Vad är det du har/gör/är idag, som du vill förändra?

Tydlig målbild av vad du vill till

Tvåan torde gå ungefär lika snabbt som ettan, annars hade vi inte suttit här. Vi lever i en värld där vi hela tiden relaterar till något. Genom att uppleva att man vill ifrån något så har vi också ofta en bild av vad vi vill till.

Om det nu har slumpat sig så att du inte känner något till så behöver du stanna upp lite här. Känns det trist och du vill snubbla vidare till trean direkt?

Ok, jag förstår.

Men då får du också vara beredd på att du kan hamna lite var som helst. Och det kanske inte var din egentliga önskan, eller hur?

En till-strategi är så mycket mer kraftfull än en från-strategi.

Vi kan återigen titta på fotbollsspelarna i filmen. En sak är ju glasklar: De ska ta sig från stället där bollen är i startläget. Men om spelaren med bollen springer åt ett slumpartat håll ska det mycket till för att han ska lyckas göra poäng, eller hur?

Vägen fram till målet

Den här frågan är lite klurigare. Och hade vi vetat detta från början hade vi inte ens behövt gå igenom fråga nummer ett och två.

Det behöver inte heller handla om att vi inte vet. Tvärtom. Vi kan ha all kunskap om det, men ändå inte kunna. Låter det knepigt? Ja, det kanske det är. Ändå är det så vanligt.

Vi kan ta mitt eget område som exempel:

  • Det finns de som tror att alkoholister inte känner till att alkohol är skadligt och att det är därför de dricker för mycket.
  • Det finns de som tror att om alkoholister bara fick information om hur skadligt det är att dricka så skulle de sluta.

När jag hör sådana uttalanden vet jag inte var jag ska få luft ifrån.

Jag vet inte om jag ska ta sats att försöka förklara eller om jag bara ska försöka andas och räkna till tio. Det är så dumt att jag saknar ord, helt enkelt.

Precis som rökare vet att det är skadligt att röka och överviktiga människor vet att det är farligt att sitta still. Vi har ofta kunskap, men vi kan ändå inte. Vårt problem handlar inte om att vi saknar vetskap.

Fråga nummer tre kan vara jobbig för den innebär med största sannolikhet att vi behöver vända oss till någon annan.

Vi kan behöva be om hjälp.

Blotta oss.

Berätta som det är.

Se sanningen i vitögat.

Och överleva, fast det inte känns som det är möjligt.

Ett alternativ till att gå igenom fråga 1-2-3 är att fortsätta i samma spår som är inkört idag och plocka upp den här delen om en sisådär tre-fyra år.

Känns det bättre?

Helt ok.

Gör så.

Du är tre-fyra år äldre och om du är med mig i texten så här långt tolkar jag det som att du ändå är rätt trött på att ha det som du har det. Vore det inte rätt skönt att hamna där, dit du ville under fråga två?

Om du gör detta om tre-fyra år kommer du undra varför du inte började tidigare. Du kommer nämligen inte tycka att det är så himla farligt, när du är klar. Tvärtom, du kommer gilla dig själv skarpt för att du valde att ta ett första steg i en annan riktning än den du tidigare hade stakat ut.

Tro mig.

Konkreta tips för att nå dina mål

Eftersom du är här, valde du alltså att köra vidare. Bra!

Jag gissar att du redan har sökt på internet för att hitta hjälp, råd och tips. Om inte, är det hög tid att börja nu. Finns det hjälp på hemmaplan? Eller bortaplan, om du föredrar det?

Jag vet inte vad det är du vill förändra, men jag kan ju berätta lite om hur jag gjorde. Eller inte gjorde, rättare sagt. Jag sökte bara via sökmotorn i datorn och glömde kontrollera vad min egen kommun hade för hjälp att erbjuda. När man söker presenteras det t ex Google får träff på och det är inte säkert att Google och den som gjort en webbsida, med innehåll du letar efter, har samma syn på vad som är viktigt för dig som letar. Och på så vis kanske du inte får alla alternativ presenterade för dig. Alltså, var mer aktiv i ditt sökande och leta mer direkt. Att börja hos kommunen är ett förslag. Är du anställd kanske ditt företag har bra hjälp eller kontakter?

Finns det stödgrupper för det du vill ha hjälp med? En telefonlinje man kan ringa? Leta i ”telefonkatalogen”.

Vårdcentralen, vad har de för hjälp att erbjuda?

Har du en nära vän? Kan du bolla dina tankar med någon? Vänner är en lyx och även om man har många omkring sig är det inte säkert att man har någon som finns där. Om du saknar någon att bolla med, så kan du skriva till mig via min kontaktsida. Det är BARA jag som läser det som skrivs.

Skaffa en coach att bolla med

Beroende på vad det är du vill förändra behöver du göra olika saker så klart. Jag anser att ta sig ur ”kan-själv-syndromet” är nyckeln till framgång. Varför ska man kunna det? Hade vi kunnat det hade vi ju inte suttit här. Tag hjälp av någon som kan erbjuda hjälp och allra helst av någon som gått före. Ett proffs. Någon som vet, som gått igenom samma sak. Den personen vet verkligen vad det här handlar om.

Det finns ingen som tittar snett på en idrottare, som tar hjälp av en coach. Tvärtom anses det vara smart.

Var smart.

Och kom ihåg att den snabbaste vägen är igenom.


Foto: Denys Nevozhai, Unsplash

Lämna en kommentar