Inläggen får ett nytt hem!

Inom kort kommer du att hitta blogginläggen här: https://tackdetärbra.se.
Har förresten ett bra erbjudande just nu, då jag ger bort min bok gratis! Du betalar endast för frakten. Läs mer här.

Nya vägar för ett bättre liv

Jag läste följande citat i artikeln ”Så funkar beroende” ur tidningen Modern Psykologi.

Jag tror att vi bland annat berusar oss för att slippa ledan!

Jag kan relatera till det. Nu är det inte riktigt så enkelt att förklaringen till mitt tidigare drickande ligger bara där. Men, när jag hade tråkigt fanns en illusion av att det blev mer guldkant på tillvaron med ett glas vin handen. Och förr hade jag tråkigt ganska ofta. I början av min nykterhet var just ”att ha tråkigt” något jag fick akta mig för, då det var en sån trigger för mig till att dricka.

Nuförtiden har jag aldrig tråkigt. Jag höll på att skriva ”nästan aldrig” för att helgardera, men så tänkte jag efter; nej, jag har aldrig tråkigt. Jag har styrt om mitt liv och gör det jag vill och jag älskar det. Varje dag är för kort och jag tycker det är lite trist att behöva gå och lägga mig. Jag studsar upp på morgonen och jag känner:

Äntligen är det en ny dag!

Låter det hurtigt och på gränsen till kräkframkallande? Eller låter det fantastiskt och helt underbart? Hur saker och ting låter beror på vår egen inställning. En bekant till mig införde begreppet RMI – Rätt Mental Inställning. Med glimten i ögat sa han:

Det gäller att ha en hög RMI.

Förr hade jag en obefintlig nivå av RMI. Hade jag läst mina egna ord här ovanför hade jag nog inte orkat läsa till slutet och jag hade garanterat inte trott på ett ord. Inte för att jag ville vara missunnsam egentligen, utan för att jag inte kunde tro att man kan leva så. Det fanns inte på min världskarta.

Sedan jag började min livsstilsförändring har jag skapat mig nya världskartor. I början trodde jag inte på dem själv. Sedan ville jag tro på dem. Vartefter började världen att förändras. Är det inte lustigt så säg? Det mesta runt omkring mig är precis detsamma som tidigare. Det som har förändrats är jag.

Tidigare idag blev jag intervjuad av en journalist som sa:

Du låter så himla glad! Hur har du gjort för att komma dit, från där du var?

Svaret är enkelt. Jag har varje dag tagit ett steg i en ny riktning. En enkel mening att skriva. Säkert förstår du att det inte varit fullt så enkelt att göra. Framförallt tar det tid. Och stegen har sett olika ut över tid.

Jag fortsätter att göra saker som är bra för mig, som jag tycker är roliga eller utvecklande. För att ge ett perspektiv på spannet av stegen, som svarar på frågan ”hur har du gjort” kan jag berätta att jag i juni i år gick en kurs i ståuppkomik, bara för att jag ville och för att jag hade lust att lära mig mer om det. Det kan jämföras med att jag i början av min resa fick skriva upp kom-ihåg-lappar med att jag skulle äta. Då var det tröstande att läsa Konfucius ord:

Det spelar ingen roll hur långsamt du går så länge du inte stannar.

Vad tänker du om livsstilsförändring? Berätta om dina erfarenheter och tankar i kommentarerna här nedanför.


Foto: Maria Berg, Allt kan grönska

[Dag 16 av #blogg100]

2 svar på ”Nya vägar för ett bättre liv”

  1. Jag kan inte påstå att jag gjort någon omvälvande livstilsförändring, men när saker händer nära och kära så blir det ibland ett brutalt uppvaknande. Men det har fått mig att vara tacksam för vem jag är och de människor jag har i mitt liv.

    Svara

Lämna en kommentar