I landet ”långt borta och för länge sen” skrevs böcker för hand. Då var det känsla och erfarenhet som avgjorde mellanrummet mellan bokstäver, samt storleken. Man skrev rader snyggt och prydligt, med fina marginaler, helt enkelt för att man utan svårigheter kunde.
När boktryckarkonsten drog igång för inte så länge sen – bara en si sådär 600 år sen, alternativt 1100 år sen beroende på vilken världsdel man tittar tillbaka på – försökte man eftersträva att skapa tryckta sidor, som blev lika bra som de handskrivna, dvs med rak högermarginal. Man gjorde en mängd typer av alla bokstäver, med olika bredd och använde den som passade bäst för ändamålet.
Idag när vi använder datorer och ordbehandlingsprogram, är rak högermarginal något som kräver mycket tid att få till bra. Det finns vassa program (har jag hört) som klarar detta galant. För mig som är hänvisad till ”icke-vassa” program skulle det innebära en mängd manuellt arbete. Som sällan blir bra i alla fall.
Jag lärde mig av min boktryckare att det är mycket enklare för ögat att läsa en text som inte har rak högermarginal. Det känns skönt att veta. Lite revolutionerande att släppa munkarnas krav på ren stil och bara fokusera på läsbarhet.
Fram för ojämn högermarginal!
Foto: Ian Kahn, FreeDigitalPhotos.net
Är inte det viktiga att marginalerna är på ens sida?