Jag har tagit paus i mitt bloggande. Men arkivet finns tillgängligt för läsning. /Cecilia

Våga säga ordet alkoholist

Jag blev intervjuad idag och innan vi avslutade ville journalisten sammanfatta det jag berättat. Hon undrade också vilken min målgrupp är.

Min målgrupp är alla. Alkoholism är en väldigt demokratisk sjukdom. Alla jag talar med har någon i sin närhet som dricker för mycket.

Vad är det jag vill?

Jag vill visa att en alkoholist kan se ut som en helt vanlig Svensson. Sanningen är att de flesta gör det. Endast en försvinnande liten del av Sveriges alkoholister ser ut som den stereotypa bilden av en alkoholist.

Jag vill visa att det går att leva ett fantastiskt lyckligt och rikt liv utan alkohol.

Jag vill att vi ska våga tala om det. Att det ska vara lika möjligt att berätta om sin alkoholism som vilken annan sjukdom som helst.

Jag bifogar Clint Smiths 4 minuter långa TED-talk där han talar om faran med att tiga. Det är ett intensivt budskap fullt med ord. Om att våga se. Om att våga tala.

Om det vore enklare att berätta, skulle fler alkoholister kunna ta emot hjälp? Skulle färre dö? Skulle fler barn få en lugnare tillvaro hemma?

Om det vore enklare att ta emot hjälp, skulle kostnaden för missbruksvård inte uppgå till 17 miljarder kronor per år i Sverige? (Källa: SOU 2011:35, del 1).

Jag vill ta reda på det.


Foto: Salvatore Vuono, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 92 av #blogg100]

Prenumerera på bloggen

Lämna en kommentar