Jag har tagit paus i mitt bloggande. Men arkivet finns tillgängligt för läsning. /Cecilia

Våga välja alkoholfritt

Jag gick in på Systembolaget idag och upptäckte till min förvåning att de har byggt om. Det har gått åtta år sen jag var där senast och på åtta år hinner det ju hända en hel del. Även på Systemet.

Det alkoholfria sortimentet

Jag skulle botanisera lite bland deras alkoholfria sortiment för att välja ut goda drycker till min ljudboksrelease den 19 februari. En av mina kamrater tipsade att BEO Blood Orange Hibiscus är väldigt god. Jag hittade den och köpte en flaska. Kalaset gick på 13 kronor.

BEO Blood Orange Hibiscus (nr 1973)

Systembolaget har ett bra urval med alkoholfria drycker. Det är bra att det finns. Det som förvånar mig är att jag inte kan köpa det i någon större utsträckning i den vanliga matbutiken.

Efter mitt bolagsbesök travade jag vidare till matbutiken och talade med ägaren. Han påpekade också att de inte har ett så stort alkoholfritt sortiment.

Det säljer helt enkelt inte så bra.

Vad kan det bero på? Jag tänker att det kan bero på flera saker.

 1. Till exempel sortimentet. Det finns, som med allt annat, bra och mindre bra alternativ. Med ett stort sortiment säljer man mer. I alla fall gör jag den tolkning efter min Falukorvsräkning som jag genomförde nyligen. Det fanns 27 olika sorter att välja mellan. 27!
 2. Det kan bero på placering. En hylla som få passerar torde generera ganska låg försäljning jämfört med motsatsen.
 3. Det kan också bero på att många tror att det smakar dåligt. Ungefär som att det finns en skepticism till att vegetariskt inte är gott, finns det kanske också en tro att alkoholfritt är odrickbart. Det finns säkert många sorter som är det. Men det finns också många sorter som smakar gott.
 4. Ett annat alternaitv kan vara att man söker berusning och den uppnås inte med alkoholfritt alternativ.

Men tänk om det hade funnits 27 olika sorters alkoholfria alternativ, med en bra synlig exponering i butiken. Hade det gjort skillnad?

Jag har förstått det som att många handlare önskar sälja vin i sina butiker. Ja, gör det, säger jag! Sälj alkoholfria viner. Ta in spännande sorter. Erbjud ett rikt utbud. Sätt som mål att vara bättre på detta än Systembolaget. För just nu klår de er, även på den marknad som teoretiskt sett skulle kunna vara er.


Foto: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net

2 svar på ”Våga välja alkoholfritt”

 1. Bra Cecilia!
  Även om jag själv väljer bort alkohol och alkoholfria alternativ så är den idén tänkvärd.
  T.ex En alkoholfri öl påminner för mycket om tiden jag var aktiv så just nu väljer jag bort även det.
  Loka citron säger jag bara, det gör mig på gott humör gärna med en citronskiva och en isbit i:)
  Mats

  Svara
  • Tack Mats! Man ska lyssna på sig själv och göra det som känns bra och rätt för en själv. Jag har hört talas om de där alkoholfria ölen, som är så bra så att de smakar som ”riktig öl”. Just därför har jag aldrig prova en sån.
   Bra poäng med vatten och att ha ett alternativ till alternativet så att säga 🙂 Du är inte ensam om att välja bort även de alkoholfria alternativen.

   Svara

Lämna en kommentar