Jag har tagit paus i mitt bloggande. Men arkivet finns tillgängligt för läsning. /Cecilia

Våga vara rädd

Jag har de senaste dagarna blivit påmind om vikten av att våga vara rädd. Med det menar jag att man vågar se att det är rädd man är, och agera utifrån det.

Precis som med det mesta här i livet händer det något när vi vågar se sanningen i vitögat och även om det kan kännas tufft just där och då, får vi tillgång till nya resurser som inte fanns innan ”erkännandet”.

Om man går omkring och är rädd i förnekelse, vad händer då? Det finns många alternativ, så klart.

  • Kanske är det någon annans fel att man mår som man gör?
  • Kanske sårar man någon, fast man inte vill?
  • Kanske låter man bli att göra saker –  eller motsatsen – kanske gör man saker som man egentligen inte vill?
  • Kanske fastnar man i ett ältande?
  • Kanske tror man att man är ensam om att känna som man gör?
  • Kanske försöker man rätt och slätt att trycka undan rädslan?

När jag blir rädd (ja, så klart jag blir det!) tar jag till ett knep som funkar för mig. Varje gång! Det är väldigt enkelt att utföra, det kostar inget och alla kan göra det. Det kanske kan bära emot, men det är inte samma sak som att det inte går. Jag har skrivit om det tidigare i ”Att hantera rädsla”.

Träna på att vara rädd

Jag har även gjort så att jag tränat mig på att vara rädd. Låter det tokigt? Ja, det kanske det är? Eller så kan vi bara träna oss i att inte värdera det, och bara låta det få vara vad det är.

Hur jag gör? Jo, jag gör saker som jag är lite skraj för, men som är harmlösa och ofarliga, för att vänja mig vid ”att vara rädd”-känslan. Och för varje gång jag tränar händer det (minst två) saker.

  1. Dels blir jag mer bekant med rädd-känslan (och det känns bra, det är inte så himla farligt att vara rädd) och
  2. dels blir jag mindre rädd för det jag gör (jojo, träning ger färdighet). Nu kan jag hoppa från trean i badhuset utan att skrika hela vägen ner.

När jag blir rädd ”på riktigt” har jag stor nytta av att inte vara så himla rädd för att vara rädd. Jag vet att jag kan hantera känslan – och överleva.

Hur hanterar du rädsla? Berätta gärna i kommentarerna här nedanför.


Foto: Jomphong, FreeDigitalPhotos.net

[Dag 7 av #blogg100]

Lämna en kommentar